Dit zijn de symptomen van een kapotte auto accu

accu

Een lege accu: iedereen maakt het wel eens mee. Erg vervelend, want als de auto niet start, kun je meteen niets meer. Daarom willen we de accu in een zo goed mogelijke conditie houden. Maar hoe erg we ook ons best doen: op een gegeven moment is een accu echt aan vervanging toe. Hoe zie je het verschil tussen een lege accu, en een kapotte accu? En wat zijn de tekenen dat het écht tijd is om de accu te vervangen?

Wanneer is de accu kapot?

Je kent het wel: je gaat met de auto op vakantie maar de motor wil niet starten. Grote kans dat de accu gewoon leeg is. Maar moet die dan ook meteen vervangen worden?

Hoe merk je dat een accu kapot is?

Een lege accu en een defecte accu kun je niet meteen uit elkaar houden. Maar je herkent een defecte accu wel snel. Deze raakt namelijk aanmerkelijk sneller en vaker leeg dan normaal. Een accu die niet meer goed werkt, kan bovendien niet meer geheel worden opgeladen. In sommige gevallen wil het opladen helemaal niet meer.

Tijdens het rijden geeft een defecte accu ook problemen. Deze kan meestal niet meer voldoende energie geven voor normaal gebruik. De airconditioning, lichten, of radio werkt niet of minder goed.

Hoe ziet een kapotte accu eruit?

Je herkent een kapotte accu soms ook aan hoe die eruitziet. Is de behuizing opgezwollen? Dat is een teken dat de druk te hoog is opgebouwd, door een foute aansluiting. Ook corrosie (roest) op de polen van de accu is een teken dat de accu kapot is. Dit ontstaat meestal door lekkage van accuzuur.

Als de accu er kapot uitziet, is het niet aan te raden die nog te gebruiken. Het opladen van een defecte accu kan gevaarlijk zijn. Er zitten stoffen in de accu die slecht zijn voor de gezondheid. Wees dus voorzichtig en ga niet zelf sleutelen aan een accu die zichtbaar kapot is.

Mijn accu is kapot. En nu?

Een kapotte accu herken je al snel in het gebruik. In sommige gevallen kun je ook zien dat een accu vervangen moet worden. In zo’n geval is het niet aan te raden die nog verder te gebruiken. Lever de kapotte accu in bij een inzamelpunt, of breng de auto naar de garage. Een nieuwe auto accu kopen is zo gebeurd. Met een nieuwe accu kun je zo weer op pad!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *