Hoe check je de kwaliteit van de banden van je auto?

Autobanden

Je autobanden worden intensief gebruikt en je wilt dus zeker weten dat jouw autobanden nog in goede staat zijn. Je kunt jouw autobanden laten testen bij een bandencentrum maar met deze drie tips kun je ook zelf de kwaliteit van de autobanden checken. Autobanden worden gemaakt van twee soorten materialen: natuurrubber of synthetisch rubber. Deze hebben beiden hun voor en nadelen op het gebied van luchtdichtheid , rolweerstand, warmteontwikkeling en elasticiteit.

Het profiel van de autobanden controleren

Het profiel van de autobanden zorgt voor grip op de weg. Een van de functies van het bandenprofiel is het afvoeren van water. Een te laag profiel kan er voor zorgen dat er aquaplaning ontstaat waardoor je de controle over de auto verliest. Het profiel van de banden slijt hoe dan ook bij het gebruik, waardoor deze vervangen moeten worden wanneer het bandenprofiel onder de 1,6 millimeter komt. Bij een lager profiel rij je niet veilig en loop je de kans om een boete te krijgen. Het algemene advies is om een minimaal profiel van 2 millimeter aan te houden voor zomerbanden en voor winterbanden 4 millimeter. Controleer ook of het profiel gelijkmatig afslijt tussen de linker- en rechterkant van de auto. Indien de slijtage ongelijk is kan dit wijzen op een slechte afstelling van je auto en is het nodig om de banden te balanceren.

Scheurtjes en barsten

De levensduur van autobanden is gebaseerd op het aantal kilometers dat je ermee af kunt leggen, maar ook op basis van een specifieke leeftijd. Over het algemeen is 10 jaar de maximale levensduur van een band en moet je na 5 jaar de banden regelmatig nakijken. Na verloop van tijd droogt het rubber namelijk uit waardoor er scheurtjes en barstjes in het profiel kunnen ontstaan. Deze kun je zien en voelen als je je hand langs het profiel laat gaan.  Zijn jouw banden versleten en wil je deze voor een klein prijsje vervangen? Dan kun je geluk hebben met gebruikte auto onderdelen.

De bandenspanning

Als je rijdt met een verkeerde bandenspanning kan dit diverse gevolgen hebben. Zo gaat het sturen bijvoorbeeld zwaarder of wordt de wegligging negatief beïnvloed als de bandenspanning te laag is. Ook slijten de banden sneller wanneer deze niet op spanning zijn en zorgt een lage bandenspanning voor een hoger verbruik. Ook groeit de kans op een klapband als je met te zachte banden de weg op gaat. Een te hoge bandenspanning is ook niet goed omdat dit ervoor kan zorgen dat je grip op het wegdek verliest. Als je hierdoor een ongeluk veroorzaakt wordt niet altijd de schade geheel vergoed door de autoverzekeraar. Daarnaast geven de banden meer trillingen door wat je opmerkt in het rijcomfort. Je kunt de bandenspanning gemakkelijk controleren en aanpassen bij een tankstation. De instructies staan in het instructieboekje van je auto of op de sticker in de sponning van het portier aan de bestuurderszijde.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.