Hoe een laadpaal jouw auto oplaad

Hoelang duurt het opladen?

Aangezien er zoveel soorten en maten zijn op gebied van laadpalen met verschillende snelheden van het opladen maken we een onderscheid tussen 2 soorten opladen. Het ‘normaal laden’ en het ‘snelladen’. We beginnen met de eerste, een normale laadpaal of tesla laadpaal staat het meeste op publieke plekken bij bedrijven of in de stad. Deze laadpalen zullen er met een gemiddelde van 6 tot 10 uur dus vrij lang overdoen om uw auto op te laden, daarom zijn deze dus ideaal te gebruiken tijdens de nacht of tijdens uw werk uren als de auto stil staat op de parkeerplaats. De laadpunten die een snel laad functie hebben zijn vaak te vinden bij tankstations langs de snelweg, deze laadpunten doen er bij een gemiddelde auto ongeveer 20 tot 40 minuten over om tot 80% op te laden, dat gaat dus een aanzienlijk stuk sneller. 

Zit er een verschil tussen mijn laadpaal thuis of die bij een tesla laad punt?

Op gebied van opladen meestal niet, er kunnen kleine verschillen in snelheid inzitten maar daar valt weinig van te merken maar op gebied van gebruik zit er weldegelijk een verschil in. Het zou natuurlijk vreemd zijn als we de oplaadpalen zomaar kunnen gebruiken en gewoon de auto in te pluggen. Om dit te voorkomen hebben de bedrijven die de laadpalen beheren een systeem met pasjes gemaakt. Houd het pasje tegen de laadpaal en het bedrijf weet niet alleen wie er gebruikt maakt van de elektriciteit maar ook naar wie er gefactureerd moet worden!

Wat kost het laden?

De elektrische lading zelf verschilt per regio en per accu van de auto dus we rekenen dit even om in prijs per kilometer rijden. Dan komen we kortgezegd uit op €0.06 per kilometer. En hier gaan we dan uit van een verdeling van 60% thuis laden, 30% openbaar opladen en 10% snel laden. Dit stellen we even in de vergelijking met benzine, benzine kost per kilometer ongeveer €0.14 per kilometer. Echter moet er voor de berekening voor elektrisch rijden wel bij gezegd worden dat er dan uiteraard wel een laadpaal thuis geïnstalleerd moet zijn, ook dit brengt kosten met zich mee

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.