Wat betekenen de dashboard waarschuwingslampjes ook alweer?

In de moderne auto’s worden dashboardlampjes steeds geavanceerder en specifieker. Deze lampjes, ook wel waarschuwingslampjes genoemd, zijn ontworpen om bestuurders te waarschuwen voor verschillende problemen en omstandigheden die onmiddellijke aandacht vereisen. Het begrijpen van wat elk lampje betekent, is cruciaal voor de veiligheid en het onderhoud van je voertuig. Hier is een compleet overzicht van de meest voorkomende dashboardlampjes en hun betekenissen.

Motor

Het motorcontrolelampje, vaak afgebeeld als een kleine motor of met de tekst “Check Engine”, kan verschillende oorzaken hebben. Dit kan variëren van een losse benzinedop tot serieuze motorproblemen. Als dit lampje brandt, is het belangrijk om zo snel mogelijk een diagnose te laten stellen bij een garage.

Olie

Dit lampje, vaak weergegeven als een oliekannetje, duidt op een laag oliepeil of lage oliedruk. Rijden met onvoldoende olie kan ernstige motorschade veroorzaken. Controleer het oliepeil en vul indien nodig bij, maar raadpleeg zo snel mogelijk een professional.

Batterij

Een symbool van een batterij geeft aan dat er een probleem is met het laadsysteem van de auto, meestal gerelateerd aan de dynamo of accu. Als dit lampje brandt, kan het zijn dat je auto niet meer start als je hem uitzet. Laat het systeem zo snel mogelijk controleren.

Rem

Dit lampje kan verschillende vormen aannemen, zoals een uitroepteken of de letters “ABS”. Het kan wijzen op problemen met het remsysteem, zoals lage remvloeistof of een defect in het ABS-systeem. Beide situaties vereisen directe aandacht.

Bandenspanning

Het lampje voor bandenspanning (TPMS) ziet eruit als een uitsnede van een band met een uitroepteken erin. Dit waarschuwt voor een te lage bandenspanning, wat gevaarlijk kan zijn voor de rijveiligheid en brandstofefficiëntie. Controleer de bandenspanning en pas deze indien nodig aan.

Koelvloeistof

Dit lampje, vaak afgebeeld als een thermometer in een vloeistof, geeft aan dat de motortemperatuur te hoog is. Oververhitting kan ernstige motorschade veroorzaken. Stop zo snel mogelijk en laat de motor afkoelen voordat je de koelvloeistof controleert.

Veiligheidsgordel

Dit lampje herinnert de bestuurder en passagiers eraan om hun veiligheidsgordels om te doen. Het blijft vaak branden of knipperen zolang de gordel niet vastgeklikt is.

Airbag

Een symbool van een zittende persoon met een opgeblazen airbag geeft aan dat er een probleem is met het airbag- of SRS-systeem. Dit kan betekenen dat de airbags bij een ongeval niet correct zullen functioneren.

Deur open

Dit lampje, vaak weergegeven als een auto met open deuren, waarschuwt dat een of meerdere deuren niet goed gesloten zijn. Controleer en sluit alle deuren goed voordat je verder rijdt.

Brandstof

Een symbool van een benzinepomp betekent dat de brandstof bijna op is. Het is een duidelijke herinnering om snel te tanken voordat je zonder brandstof komt te staan.

Dashboardlampjes zijn essentiële onderdelen van je auto die je waarschuwen voor verschillende problemen en veiligheidsrisico’s. Het is daarom belangrijk om te weten wat elk lampje betekent en welke acties je moet ondernemen wanneer een lampje gaat branden. Wil je meer leren over de betekenis van dashboardlampjes? De professionele instructeurs van Rijschool Start Driving helpen je graag verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *