Wat is een keuringsarts rijbewijs?

Een keuringsarts rijbewijs is een medische keuring die vereist is voor het verkrijgen of verlengen van een rijbewijs. Tijdens de keuring wordt gecontroleerd of de aanvrager medisch gezien in staat is om een voertuig te besturen zonder gevaar te veroorzaken voor zichzelf en andere weggebruikers. De keuring kan worden uitgevoerd door een speciaal opgeleide arts, een zogenaamde keuringsarts, die kijkt naar verschillende aspecten van de gezondheid van de aanvrager.

Redenen

Er zijn verschillende redenen waarom een keuringsarts rijbewijs kan worden vereist. Zo kan het zijn dat een bestaande medische aandoening is verergerd of dat er sprake is van een nieuwe aandoening die de rijvaardigheid beïnvloedt. Ook kan het zijn dat de aanvrager ouder is dan een bepaalde leeftijd en daarom verplicht is om zich periodiek medisch te laten keuren. In sommige gevallen kan het rijbewijs zelfs worden ingetrokken of geschorst als blijkt dat de aanvrager niet medisch geschikt is om te rijden.

Verschillende aspecten 

Tijdens de keuring worden verschillende aspecten van de gezondheid van de aanvrager bekeken. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken naar de gezichtsscherpte, het gehoor, de bloeddruk en het gebruik van medicatie. Ook wordt er gevraagd naar de medische geschiedenis van de aanvrager en eventuele behandelingen die hebben plaatsgevonden. Op basis van al deze informatie bepaalt de keuringsarts of de aanvrager medisch geschikt is om te rijden en of er eventueel aanpassingen aan het rijbewijs nodig zijn.

Aanvraag

Het is belangrijk om op tijd een keuring arts rijbewijs aan te vragen als dit nodig is. Zo voorkomt u dat u zonder geldig rijbewijs komt te zitten en voorkomt u mogelijk gevaarlijke situaties op de weg. Bovendien kan het proces van de keuring soms enige tijd in beslag nemen, dus het is verstandig om hier tijdig mee te beginnen. Kijk op Rijbewijskeuring Holland voor meer informatie. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *